Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Ośrodek Pomocy Społecznej w Gorzycach

Podprogram 2019 - efekty

                                  

  1. Ośrodek Pomocy Społecznej w Gorzycach [nazwa OPL] z terenu województwa śląskiego przy współpracy ze Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
  1. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe),
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 307 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego.
  1. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  • 18,46598 ton żywności;
  • 1842 paczki żywnościowe;
  • 0 posiłków;
  1. W ramach działań towarzyszących Podprogramu 2019, w czasie zagrożenia epidemicznego z osobami korzystającymi z pomocy żywnościowej przeprowadzono zdalne warsztaty edukacyjne.