2023 rok
PROGRAM FUNDUSZE EUROPEJSKIE NA POMOC ŻYWNOŚCIOWĄ 2021-2027 (FEPŻ)
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU SPOŁECZNEGO PLUS
PODPROGRAM 2023
CELEM PROGRAMU jest przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących wspierających ich włączenie społeczne w okresie styczeń 2024 r. – październik 2024 r.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: styczeń 2024– październik 2024
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Śląski Bank Żywności [OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa śląskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
- Pomocą żywnościową w Programie mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej z dnia 12 maja 2004 r. i których dochód nie przekracza 235% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1832,60 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1410,00 PLN dla osoby w rodzinie.
- Sposób kwalifikacji:
- OPS będzie wydawać osobom uprawnionym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej (załącznik nr 5) lub przekaże organizacjom listy osób zakwalifikowanych do Programu, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób (załącznik nr 7);
- OPS we współpracy z OPR/OPL rozpowszechniają informacje o realizacji Programu wśród potencjalnych odbiorców i wskazują najbliższe miejsca lub punkty wydawania artykułów spożywczych.
- OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w Programie na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
- Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 34 kg w tym:
L.P. | NAZWA ARTYKUŁU | ILOŚĆ KG NA OSOBĘ |
1 | Cukier biały | 4 |
2 | Fasolka po bretońsku | 1,5 |
3 | Herbatniki maślane | 0,6 |
4 | Groszek z marchewką | 1,6 |
5 | Kasza jęczmienna | 1,5 |
6 | Koncentrat pomidorowy | 0,96 |
7 | Makaron jajeczny | 2,5 |
8 | Mąka pszenna | 4 |
9 | Mleko UHT | 6 |
10 | Olej rzepakowy | 4 |
11 | Pasztet wieprzowy | 0,48 |
12 | Płatki owsiane | 1 |
13 | Dżem truskawkowy | 1,2 |
14 | Szprot w oleju | 0,68 |
15 | Ser podpuszczkowy | 1,2 |
16 | Szynka drobiowa | 1,2 |
17 | Szynka wieprzowa mielona | 1,2 |
18 | Kawa zbożowa rozpuszczalna | 0,4 |
Żywność jest wydawana osobom potrzebującym w ramach Programu nieodpłatnie.