Podprogram 2017 - efekty
1. Ośrodek Pomocy Społecznej w Gorzycach z terenu województwa Śląskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Chorzowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 343 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Gorzyce.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 17,56503 ton żywności;
- 1715 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków.
5. W ramach Podprogramu 2017 dla 28 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 8 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- Ekonomiczne - 2 spotkania (w pierwszym udział wzięło 13 osób, w drugim – 13 osób);
- Żywieniowe - 2 spotkania (w pierwszym udział wzięło 14 osób, w drugim – 15 osób);
- Kulinarne - 2 spotkania (w pierwszym udział wzięło 13 osób, w drugim – 13 osób);
- Niemarnowanie żywności - 2 spotkania (w pierwszym udział wzięło 15 osób, w drugim – 15 osób).