Podprogram 2019 - efekty
- Ośrodek Pomocy Społecznej w Gorzycach z terenu województwa śląskiego przy współpracy ze Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe),
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 307 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 18,46598 ton żywności;
- 1842 paczki żywnościowe;
- 0 posiłków;
- W ramach działań towarzyszących Podprogramu 2019, w czasie zagrożenia epidemicznego z osobami korzystającymi z pomocy żywnościowej przeprowadzono zdalne warsztaty edukacyjne.